Press

Žítkovské bohyně zahájí festival Literární jaro

Žítkovské bohyně jsou fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Čtenáře zavedou na samý okraj Zlínského kraje, do kopců Bílých Karpat. Zde žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Hlavní hrdinka příběhu, Dora Idesová, patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama
bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…

Návštěvníci si budou moci knihu nejen zakoupit, ale i nechat od autorky podepsat.

Kniha Kateřiny Tučkové je od prvního týdne od vydání mezi pěti nejprodávanějšími beletristickými tituly, říká Dana Blatná z nakladatelství Host, které knihu vydalo. Právě díky spolupráci s nakladatelstvím Host a Alternativy – kulturního institutu Zlín, jsme mohli pořad uspořádat, uvedla Zdeňka Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše.

Pořad doprovodí kytarové Trio Nété, jehož členy jsou Anna Slezáková, Ďusi Burmeč a Vlastimil Flajšingr. Trio s příznivými ohlasy koncertuje na mezinárodní scéně kytarové i komorní hudby. V roce 2005 bylo na základě nahrávky vybráno k účasti v závěrečných kolech mezinárodní soutěže komorní hudby v Osace v Japonsku, v roce 2006 získalo 1. cenu v mezinárodní kytarové soutěži v italské Gorizii.

Další program festivalu, medailonky účinkujících a další informace lze nalézt na oficiálních stránkách festivalu 2012.literarnijaro.cz.